Menu
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

***Η Δια Βίου Εκπαίδευση αποτελεί το μέλλον αλλά και το παρόν στον τομέα της γνώσης, της κυκλικής σκέψης, της καινοτομίας αλλά και της κάλυψης των μεταβαλλόμενων κοινωνικών και ατομικών αναγκών που συνθέτουν την σύγχρονη πραγματικότητα. Με γνώμονα τα παραπάνω δημιουργήθηκε η «Ακαδημία Σύγχρονης Κριτικής Σκέψης», με προγράμματα-σεμινάρια που καλύπτουν με επιστημονικό, αλλά όχι απόμακρο τρόπο, θεματικές από όλους τους τομείς έρευνας και γνώσης. Η Διαλεκτική μέθοδος ενυπάρχει στο σύνολο των προγραμμάτων μας μακριά από την στείρα μετάδοση γνώσεων, που συνέθετε και συνθέτει διαχρονικά, το σύστημα παιδείας, κάνοντας μας απλούς δέκτες πληροφοριών. Η Διεπιστημονικότητα και η Κριτική Σκέψη, αποτελούν το στοίχημα του μέλλοντος και εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε.

Επιστημονικά Υπεύθυνη
Αικατερίνη Κιουλμπαξιώτη
Στοιχεία Επικοινωνίας
Σταθερό : 210 6251732
Κινητό : 697 2389845
** «Εκ μέρους όλων των συνεργατών μας
σας καλωσορίζουμε  στα Προγράμματα μας. Οι θεματικές θα εμπλουτίζονται
ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε
να καλύπτουν περισσότερους τομείς
που σας ενδιαφέρουν».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΝΗΛΙΚΕΣ-ΦΟΙΤΗΤΕΣ-ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & ΛΥΚΕΙΟΥ

***Για όλα τα Σεμινάρια χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης

Αγγελική Μπομπότη, «Ψυχολογία, Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός για παιδιά Γυμνασίου & Λυκείου»-Χρήση Ψυχομετρικής & Βιωματικής Μεθόδου-Διαχείριση Άγχους- Τεστ Δεξιοτήτων Πιστοποιημένο από τον ΕΟΠΠΕΠ» /

Διάρκεια 10-12 Συναντήσεις-90’ η καθεμία

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

Εισηγητής: Βαγγελάκης Γεώργιος,Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου, Θέμα: Οι απαρχές της 7ης τέχνης και τα πρώτα καλλιτεχνικά ρεύματα (Μέρος Ι)

Περιγραφή : Ο κινηματογράφος είναι μία τέχνη αγαπημένη από μικρούς και μεγάλους. Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά γι’ αυτόν; Πότε εμφανίστηκε, που, ποιες συνθήκες συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την εδραίωση του σε τέχνη και από ποιους ανθρώπους υπηρετήθηκε;

Αυτά και άλλα πολλά θα δούμε μέσα από ένα σύντομο ταξίδι στον χρόνο, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το τέλος του μεσοπολέμου και την έναρξη του Β παγκοσμίου πολέμου.

Στο πρώτο μέρος αυτού του ταξιδιού θα δούμε τις σχέσεις μεταξύ ιστορίας και κινηματογράφου, τη διαμόρφωση του κινηματογραφικού μέσου και τις τεχνολογικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν στην πρώτη κινηματογραφική προβολή. Θα μελετήσουμε τους πρωτοπόρους του κινηματογράφου, τα βασικότερα κινήματα/ρεύματα την εποχή του βωβού κινηματογράφου, την έλευση του ήχου, καθώς και τις επιπτώσεις των ιστορικών, κοινωνικοικονομικών και πολιτικών συνθηκών στην παραγωγή και διανομή των κινηματογραφικών ταινιών. Στο τέλος όσοι θα έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο θα μπορούν να αναγνωρίσουν και να αναλύσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κύριων κινηματογραφικών ρευμάτων ή/και κινημάτων της περιόδου 1895-1930.

Σημείωση: το σεμινάριο θα πλαισιώνεται από προβολή αποσπασμάτων ή και ολόκληρων κινηματογραφικών ταινιών της περιόδου

Διάρκεια σεμιναρίου 2 ½ μήνες περίπου, 20 Ώρες

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

Χαράλαμπος Τσέκερης, «Σεμινάριο: Αγκαλιάζοντας την Αβεβαιότητα μέσα στην Κρίση: Χάος, Ανθρώπινη Ύπαρξη και Διαπροσωπικές Σχέσεις»

Περιγραφή :Το Σεμινάριο απευθύνεται στο ευρύ κοινό, σε σκεπτόμενους πολίτες, σε γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και σε επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, managers, παιδαγωγούς, συμβούλους, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους και άλλους κοινωνικούς/ανθρωπιστικούς επιστήμονες, σε φοιτητές και σπουδαστές, και σε όλους (ειδικούς και μη) που ενδιαφέρονται για την κοινωνική συμπεριφορά και τις ανθρώπινες σχέσεις στην εποχή της κρίσης.

Στο τέλος του Σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την υπαρξιακή ψυχολογία/φιλοσοφία και την ενθάρρυνση της ανθρώπινης προσαρμοστικότητας και δυναμικής, αλλά και με την έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων τους. Επίσης, οι γνώσεις/δεξιότητες θα αφορούν στην πρακτική αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών δυσκολιών, αλλά και στη διαχείριση φόβου, θυμού, άγχους, αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν γόνιμους και συγκεκριμένους προβληματισμούς πάνω στη συμπεριφορά, την επικοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς και στην καθημερινή συμβίωση με την κρίση, τη διαρκή αλλαγή, τη διακινδύνευση, την αστάθεια, την ταχύτητα, την πολυπλοκότητα και το χάος.

Διάρκεια 2 μήνες/16 ώρες

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

**Δυνατότητα πληρωμής σε δύο ισόποσες δόσεις

Ελένη Χελιώτη , « Τα μυστικά της συγγραφής και της έρευνας ενός δοκιμίου- Ορολογία σε Αγγλικά & Γαλλικά»,

Περιγραφή : Το σεμινάριο αυτό σκοπό έχει να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στην τέχνη της γραφής ενός δοκιμίου (essay, research paper), ξεκινώντας από τις βασικές αρχές (αναγνώριση και σωστή αντίληψη-ανάλυση του θέματος, δομή, προετοιμασία, ορολογία), παράλληλα με τις μεθόδους έρευνας και αναφοράς υποσημειώσεων που συνθέτουν ένα επιστημονικό κείμενο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την δυνατότητα να γνωρίσουν το Βρετανικό και το Γαλλικό σύστημα εκπαίδευσης σε ακαδημαϊκό επίπεδο, με παράλληλη εκμάθηση της βασικής επιστημονικής ορολογίας στην Αγγλική & την Γαλλική γλώσσα, (ανά τομέα).

Διάρκεια 16 ώρες

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -15%

**Δυνατότητα πληρωμής σε δύο ισόποσες δόσεις

Χριστιάνα Γαλανοπούλου , « Ρήξεις, Συγκρούσεις, Ανατροπές : Τέχνη, Πολιτική & Ιστορία από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τις μέρες μας»,

Περιγραφή :  (1ος κύκλος μαθημάτων Ιανουάριος 2014-Μάρτιος 2014). Ο 20ος αιώνας υπήρξε μια ταραγμένη πολιτικά και κοινωνικά εποχή που άφησε πίσω της έναν δυνατό απόηχο ως τις μέρες μας. Τέχνη και καλλιτεχνικός κόσμος έρχονται σε ρήξη με το παρελθόν κάθε στιγμή για να εκφράσουν το τώρα της εποχής τους, τις αγωνίες και τα οράματα μιας κοινωνίας σε αναβρασμό. Μανιφέστα, κινήματα, ανατροπές, λόγος, εικόνα και επανάσταση, πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές, ιστορικές αποφάσεις, κοινωνικοί αγώνες, συγκρούσεις και οδομαχίες, εκθέσεις, περφόρμανς και χάππενινγκς συνθέτουν ένα συναρπαστικό σκηνικό μέσα στο οποίο υφαίνεται η πρόσφατη ιστορία της τέχνης. Σ’ αυτό το σεμινάριο θα ρίξουμε φως στην αλληλεπίδραση τέχνης, πολιτικής και κοινωνικών εξελίξεων από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, διαμορφώνοντας μια όσο γίνεται πιο πολύπλευρη ιστορική ματιά. Σεμινάριο ανοιχτό σε όλους.

Διάρκεια 24 ώρες/ 3 μήνες

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

**Δυνατότητα πληρωμής σε δύο ισόποσες δόσεις

Μάνια Λάμπρου, «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και ο ρόλος της γυναίκας στην Συγχρονη επιχείρηση-Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη»

Πρόκειται για μια νέα επιχειρηματική πραγματικότητα που αφορά στην εξωστρέφεια της επιχείρησης και στην επαφή της με τον πραγματικό κόσμο. Ακούγεται μυστηριωδώς παράξενο το πόση μικρή και μη ουσιαστική η σχέση της ανταγωνιστικής επιχείρηση της αγοράς με την ίδια την αγορά είναι ! Η έρευνα αναδεικνύει το ρόλο της γυναίκας σε αυτό το πεδίο, μιας και μπορεί ταυτόχρονα να καλύψει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, σε ισορροπία σήμερα, και όχι όπως την προηγούμενη δεκαετία, με παράπλευρες απώλειες. Η κοινωνική εταιρική ευθύνη είναι μέρος της εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ η θέση των γυναικών με νούμερα και εικόνες αποτυπώνει χωρίς περιττά σχόλια την σημερινή κατάσταση στη διεθνή αγορά, (γυναίκες σε υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις). Τα συμπεράσματα είναι χρήσιμα για τους και τις οιονεί επιχειρηματίες και διαμορφώνουν μια μορφή επιχειρηματικότητας στηριζόμενη σε σταθερό υπόβαθρο. Πηγές άντλησης πληροφοριών και στοιχείων είναι ιστόχωροι όπως www.cfpagenda.gr και  www.cablel.gr/dyn/user, καθώς και παραδείγματα κυρίως από την ελληνική περιφέρεια που μπορεί να μην έχουν πηχιαίο τον τίτλο της εταιρικής ευθύνης αλλά λειτουργούν στην ουσία με αυτόν τον τρόπο.

Διάρκεια 10 Ώρες

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

* Έκπτωση για άνεργες γυναίκες

& νέες γυναίκες επιχειρηματίες( έως 3 χρόνια): -20%

Μαριάνθη Τσάγκαρη, «Πολιτισμός & Πολιτιστική Διπλωματία, Τουρισμός & Οικονομία»

Περιγραφή : Η πολιτιστική Διπλωματία αποτελεί ένα ισχυρό όπλο τόσο για την εθνική όσο και για την ιδιωτική οικονομία. Ο τουρισμός, ως η «βαριά βιομηχανία της Ελλάδος», είναι η απαρχή της επιζητούμενης ανάπτυξης και της πρακτικής αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, λόγω των ήδη υπαρχόντων υποδομών. Το σεμινάριο συνθέτει τους τύπους Διπλωματίας : Πολιτιστική Διπλωματία & Δημόσια Διπλωματία, (με παραδείγματα από ΗΠΑ & Ευρωπαϊκή Ένωση), με γνώμονα την ανάγκη του επαναπροσδιορισμού της διεθνούς εικόνας της Ελλάδος, (Rebranding Greece) και αξιολόγησης των μέχρι τώρα πρακτικών. Το σεμινάριο απευθύνεται σε τουριστικούς φορείς του δημόσιου & του ιδιωτικού τομέα, διπλωμάτες, συμβούλους καθώς και σε εκείνους που θέλουν να λάβουν περισσότερες γνώσεις για τον τομέα αυτό.

Διάρκεια 16  Ώρες / 2 μήνες

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

**Δυνατότητα πληρωμής σε δύο ισόποσες δόσεις

Εισηγήτρια: Λυδία Παπαδάκη, ιστορικός «ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΤΑΝΓΚΟ»

Ένα σεμινάριο διπλής όψεως για την ιστορία του τάνγκο μέσα από την ιστορία της Αργεντινής και αντιστρόφως. Πρόσφατα ενταγμένο στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το τάνγκο της Αργεντινής συμπυκνώνει στη μουσική, στο χορό, στο τραγούδι και στις τελετουργικές του πρακτικές τις δραματικότερες ιστορικές στιγμές μιας χώρας που βίωσε με βίαιο τρόπο τη μετάβαση από την ισπανική αποικιοκρατία στην καπιταλιστική νεοτερικότητα του δέκατου ένατου και του εικοστού αιώνα. Δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές συνιστώσες της μετάβασης αυτής, το σεμινάριο προσεγγίζει το τάνγκο όχι μόνο ως αφηρημένη καλλιτεχνική δημιουργία αλλά κυρίως ως έναν ενσώματο και ενστόχαστο κοινωνικό κόσμο που ανέπτυξε μια δική του κοσμοθεωρία, μια ιδιότυπη αισθητική της ύπαρξης και ένα κανονιστικό σύστημα αξιών για την οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό και με τη βοήθεια επιλεγμένων αναγνωσμάτων και οπτικοακουστικών υλικών, το σεμινάριο θα περιλαμβάνει τα εξής:

 • Γνωριμία με την ανθρωπογεωγραφία της λεκάνης του Ρίο δε λα Πλάτα
 • Μπουένος Άιρες: πολιτισμός και βαρβαρότητα (1810-1880)
 • Μιλόνγκα: οι ευρω-αφρικανικές καταβολές του τάνγκο
 • Οι μετανάστες και το τάνγκο (1880-1910)
 • Ανδρικοί και γυναικείοι τύποι της νύχτας
 • Το τάνγκο στο θέατρο και στη δισκογραφία (1897-1910)
 • Το πρώτο τάνγκο στο Παρίσι (1910-1914)
 • Επίσκεψη σε μιλόνγκα της Αθήνας
 • Το τάνγκο και το φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του 1920
 • Το τάνγκο στη μεγάλη οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1930
 • Η λαϊκιστική εποχή του Περόν (1946-1955): άνοδος και πτώση του τάνγκο
 • Οι διαμάχες γύρω από το παραδοσιακό και το νεότερο τάνγκο
 • Όψεις του τάνγκο στη σύγχρονη λογοτεχνία
 • Προβολή της ταινίας Tango Lesson και συζήτηση

**Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις.

Διάρκεια 36  Ώρες / 3 μήνες

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

* Έκπτωση για δασκάλους χορού & χορευτές : -15%

* Έκπτωση για διπλωμάτες & Κοινωνικούς Επιστήμονες : – 10%

**Δυνατότητα πληρωμής σε δύο ισόποσες δόσεις

Χαράλαμπος Τσέκερης, «Ο Κόσμος του Διαδικτύου και των SocialMedia: Απείλες και Δυνατότητες»

Περιγραφή :  Το Σεμινάριο απευθύνεται στο ευρύ κοινό, σε σκεπτόμενους πολίτες, σε γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και σε επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, παιδαγωγούς, συμβούλους, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους και άλλους κοινωνικούς/ανθρωπιστικούς επιστήμονες, σε φοιτητές και σπουδαστές, και σε όλους (ειδικούς και μη) που ενδιαφέρονται για τις σχέσεις μεταξύ Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας/Συμβουλευτικής και Διαδικτύου/Κυβερνοχώρου.

Στο τέλος του Σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με τη διαδικτυακή επικοινωνία, τα κοινωνικά δίκτυα, τις δυνητικές κοινότητες και τις ανθρώπινες σχέσεις στον κυβερνοχώρο. Επίσης, οι γνώσεις/δεξιότητες θα αφορούν στη φιλοσοφία και ηθική των νέων τεχνολογιών, στην ασφαλή και δημιουργική χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και του Διαδικτύου, και στα φαινόμενα του εθισμού και του εκφοβισμού στο Διαδίκτυο (Κυβερνοεθισμός & Cyberbullying), αλλά και στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους.

Διάρκεια 2 μήνες/16 ώρες

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

**Δυνατότητα πληρωμής σε δύο ισόποσες δόσεις

Αγγελική Ζάχου ,«Δυσλεξία: συμπτωματολογία, διάγνωση, αντιμετώπιση» – (για ειδικούς)

Περιγραφή : Αναφορά στο περιεχόμενο του όρου. Οι θεωρίες για την αναπτυξιακή δυσλεξία, η γενική συμπτωματολογία και η ειδική για την ελληνική γλώσσα. Η γλωσσική ανάπτυξη στην αναπτυξιακή δυσλεξία μέσα από παρουσίαση της διεθνούς βιβλιογραφίας αλλά και από έρευνες στην ελληνική. Διαγνωστικές προσεγγίσεις και κλινικοί δείκτες. Με εργαστηριακό τρόπο: ανάλυση δειγμάτων ανάγνωσης, γραφής και κατάρτιση προγράμματος αντιμετώπισης. Το σεμινάριο απευθύνεται σε λογοθεραπευτές, καθηγητές, συμβούλους εκπαίδευσης, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, προσχολικής αγωγής κλπ.

Διάρκεια 2 μήνες- 16 ώρες

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

Αγγελική Ζάχου , «Γλώσσα και Γλωσσική Ανάπτυξη»- για ειδικούς

Περιγραφή : Ανάλυση στο περιεχόμενο της γλώσσας, τη δομή και τη λειτουργία, τις θεωρίες για τη γένεσή της, τους βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξή της, όπως επίσης στα στάδια της γλωσσικής εξέλιξης και την κατάκτηση του προφορικού και του γραπτού λόγου καθώς και την δομή και την λειτουργία της γλώσσας.Το σεμινάριο απευθύνεται σε λογοθεραπευτές, καθηγητές, συμβούλους εκπαίδευσης, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, προσχολικής αγωγής κλπ.

Διάρκεια 2 μήνες- 16 ώρες

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

**Δυνατότητα πληρωμής σε δύο ισόποσες δόσεις

Σωκράτης Λούπας, «Γνωρίστε την Πόλη σας : Η δημόσια και ιδιωτική αρχιτεκτονική της Αθήνας & Κλασσική Τέχνη

*Περιλαμβάνονται ξεναγήσεις σε Μουσεία

Περιγραφή : Σειρά εβδομαδιαίων σεμιναρίων με θέμα την αρχιτεκτονική και πολεοδομική εξέλιξη της ελληνικής πρωτεύουσας από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους ως και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Στα σεμινάρια περιλαμβάνονται οι ακόλουθες θεματικές ενότητες:

 • Παρουσίαση και ανάλυση των σημαντικότερων κτιρίων της Αθήνας και των προαστίων της (ανάκτορα, μέγαρα, μουσεία, εκκλησίες, ιδρύματα, ξενοδοχεία,   κ.α.).
 • Ο αθηναϊκός νεοκλασικισμός και άλλα ρεύματα.
 • Οι αρχιτέκτονες, τα δημόσια πρόσωπα, οι ιδιώτες, οι ιστορικές εξελίξεις.
 • Η χάραξη των δημόσιων χώρων: δρόμοι, πλατείες, κήποι και πάρκα.
 • Η δημόσια τέχνη: τα γλυπτά, οι ανδριάντες, τα μνημεία.

Τα σεμινάρια θα διανθίζονται με ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κ.α. με σκοπό τη γνωριμία με την αρχαία, νεότερη και σύγχρονη τέχνη που εκτίθεται στα μουσεία της Αθήνας. Μετά το τέλος των σεμιναρίων οι συμμετέχοντες θα μπορούν να γνωρίζουν και να συζητούν για τα κτίρια, τα μνημεία και τα γλυπτά που αποτελούν και σήμερα σημεία αναφοράς για τη ζωή μας στην πόλη. Θα έχουν αποκτήσει ακόμη σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη της πόλης, το παρελθόν της και για τα πρόσωπα και γεγονότα που καθόρισαν τη φυσιογνωμία της ελληνικής πρωτεύουσας. Σε κάθε διάλεξη θα διανέμονται σημειώσεις και θα γίνεται ψηφιακή προβολή εικόνων. Ο χαρακτήρας των διαλέξεων θα είναι διαλεκτικός και οι συμμετέχοντες θα παρακινούνται να εκφέρουν τη γνώμη, την κρίση και τις απόψεις τους σχετικά με τα θέματα που θα εξετάζονται σε κάθε ενότητα./

Διάρκεια 3 μήνες/24 ώρες

*Οι ώρες επίσκεψης στα μουσεία θα καθορίζονται κατόπιν συνεννόησης.

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

**Δυνατότητα πληρωμής σε δύο ισόποσες δόσεις

Μαρία Αλυφαντή, « ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:  Η ζωή στους Αντίποδες. «Μύθοι» και αλήθειες, ευκαιρίες και προοπτικές για ένα νέο ξεκίνημα.»

Ο πολιτικός, κοινωνικός και οικονομικός χαρακτήρας της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης από το 19ο αιώνα έως σήμερα αλλά και τα στοιχεία που συνθέτουν τη σύγχρονη ελληνική διασπορά. Οι προϋποθέσεις για μετανάστευση αλλά και οι εργασιακές ανάγκες στη μακρινή ήπειρο σύμφωνα με το μεταναστευτικό πρόγραμμα της χώρας για το 2013 – 2014. Μία εισήγηση – οδηγός για επίδοξους μετανάστες αλλά και όλους εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν τη ζωή στην άλλη πλευρά του πλανήτη.

Διάρκεια : 12 Ώρες

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

Αικατερίνη Κιουλμπαξιώτη, «Κριτική σκέψη & Ανάλυση στην Σύγχρονη εποχή μέσω της Διαλεκτικής Μεθόδου»/Διάρκεια 1 μήνα-8 ώρες

Περιγραφή : Η Κριτική Σκέψη θεωρείται η βάση για την μετάβαση στην ουσιαστική γνώση και περιλαμβάνεται στα περισσότερα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας. Το Σεμινάριο περιλαμβάνει ασκήσεις, ερωτηματολόγια, οπτικοακουστικό & γραπτό υλικό και υλοποιείται μέσω της Διαλεκτικής μεθόδου και  της ενεργής αλληλεπίδρασης διδάσκοντα & συμμετεχόντων.

Σεμινάριο ανοιχτό για όλους

Διάρκεια 8 ώρες/1 μήνα.

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

Ματίνα Χαραλάμπη, «Χαρτογραφώντας την τέχνη. H πορεία από το μοντέρνο στο σύγχρονο έργο τέχνης»

Περιγραφή : Tο ερώτημα που κυριαρχεί ενώπιον ενός σύγχρονου έργου τέχνης είναι συνήθως: “Mα, δεν καταλαβαίνω για ποιόν λόγο είναι αυτό τέχνη”. Ερώτημα εύλογο, όταν βρίσκεται κανείς αντιμέτωπος με το έργο, λόγου χάρη, του Urs Fischer ο οποίος γεμίζει με μεγάλες ποσότητες από μπάζα και χώμα το χώρο της γκαλερί, ή με τα περίφημα δείπνα ταϊλανδέζικης κουζίνας του Rikrit Tiravanijia. Σε αυτό το  σεμινάριο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και να κατανοήσουμε τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην τέχνη από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα μέσα από την παρουσίαση βασικών τάσεων, καλλιτεχνών και έργων που σηματοδοτούν κομβικά σημεία στην ιστορία της τέχνης. Bασικός οδηγός μας θα είναι η απόπειρα μελέτης των εξελίξεων αυτών μέσα από τον συσχετισμό των εικαστικών τεχνών με συναφείς κλάδους, οι οποίοι επηρεάζουν και “ερμηνεύουν” τις καλλιτεχνικές πρακτικές, όπως είναι η αρχιτεκτονική, η ιατρική και η ψυχανάλυση.

Διάρκεια : 16 Ώρες/2 μήνες

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

Μάνια Λάμπρου, «Περιβαλλοντικές Προδιαγραφές (από τη Διαχείριση στο ISO)- Πράσινη Επιχειρηματικότητα Ι»

Περιγραφή : Δεν είναι μόνον η οικονομική συγκυρία αλλά και η πάντα επίκαιρη ανάγκη για ποιότητα τόσο στο περιβάλλον της επιχείρησης όσο και σε επίπεδο περιβαλλοντικής πολιτικής. Η προδιαγραφή είναι κανόνας που με τεκμηρίωση οφείλεται να τηρείται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οπότε και η μη τήρησή του επηρεάζει τους ίδιους. Ο Διεθνής Οργανισμός Προδιαγραφών (το ISO προέρχεται από την ελληνική λέξη ίσος) έχει κατηγοριοποιήσει τις ανάγκες και προτείνει για τους βασικούς τομείς, (υγιεινή και ασφάλεια, περιβάλλον κλπ) βασικούς κανόνες. Αν συνδυαστεί με τους κανόνες της επιχειρηματικής πραγματικότητας διαμορφώνει ένα σταθερό και συμπαγές επιχειρηματικό προφίλ με τις αντίστοιχες δυνατότητες και ευκαιρίες. Το ενδιαφερόμενο κοινό μπορεί να καταθέσει τις εμπειρίες του και να εξατομικευτούν τα ζητήματα των προδιαγραφών με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και προσανατολισμό.

Διάρκεια 8 Ώρες/1 μήνα

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

Τιμή για δεύτερο άτομο : 170 Ευρώ

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

Αγγελική Ζάχου, ««Γλώσσα και Γλωσσική Ανάπτυξη»- για  μη ειδικούς

Περιγραφή : Η ανθρώπινη γλώσσα ως μέσον επικοινωνίας και χώρος εναποθήκευσης της κοινωνικής εμπειρίας, οι νευροβιολογικές βάσεις και οι κοινωνικοί παράγοντες για την ανάπτυξή της.

-Ανθρώπινη γλώσσα και θεωρίες για τη γένεσή της

-Οικογένειες γλωσσών – ομοιότητες και διαφορές

Διάρκεια 6 ώρες

Έναρξη Μαθημάτων (Ολοκλήρωση σε δύο συναντήσεις), Τετάρτη 12/02/2014 & 14/02/2014

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

* Έκπτωση για πολύτεκνους : -15%

Χριστιάνα Γαλανοπούλου  « Ίχνη μιας πρωτοπορίας: Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνική τέχνη από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα»

Περιγραφή :Καθώς η γεμάτη εντάσεις μεταπολεμική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας διαπλάθεται με τις ομοιότητες και τις διαφορές της από αυτήν της υπόλοιπης Ευρώπης, οι Έλληνες καλλιτέχνες καταφέρνουν να διαμορφώσουν μια σκηνή με τις δικές τις ιδιαιτερότητες. Ποια είναι αυτή η σκηνή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης; Πού χτυπάει η καρδιά της; Ποιες είναι οι ρίζες της, οι αναζητήσεις και τα διακυβεύματά της; Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της; Τι ρόλο έπαιξαν στη διαμόρφωσή της κριτικοί, θεωρητικοί και άλλοι παράγοντες του καλλιτεχνικού χώρου; Ποιες είναι οι επιδράσεις που δέχτηκε και κατά πόσο αφομοιώθηκαν; Έχει γραφτεί η ιστορία της ή όχι ακόμα; Αυτό το σεμινάριο θα είναι μια ευκαιρία να γνωριστούμε εκ νέου με μια καλλιτεχνική σκηνή που, αν και υπήρξε τόσο κοντά μας, αγνοούμε τις πραγματικές της διαστάσεις. Σεμινάριο ανοιχτό σε όλους.

Διάρκεια : 16 Ώρες/2 μήνες

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

**Δυνατότητα πληρωμής σε δύο ισόποσες δόσεις

Αικατερίνη Κιουλμπαξιώτη, «Επιχειρηματική ηθική & Δεοντολογία-Ενδυναμώστε τις σχέσεις σας με την τοπική κοινωνία-Γενικό Επιχειρηματικό πλάνο»/ Σεμινάριο για όσους προβληματίζονται γύρω από το θέμα της Ηθικής, Επιχειρηματίες, Συμβούλους, Πολιτικούς & Κοινωνικούς Φορείς,

Περιγραφή : Η Επιχειρηματική Ηθική κερδίζει έδαφος διεθνώς μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων & εταιριών  αλλά και των ακαδημαϊκών. Η δημόσια συζήτηση περιλαμβάνει την  στοχοποίηση  των επιχειρηματιών, τις νέες οικονομικές προκλήσεις, την σύγχρονη κοινωνία και τις ανάγκες της, τα περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά  και την  λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα μέσω της ανάδειξης της λεγόμενης «Τραπεζικής Ηθικής». Η θέση και οι επιλογές των επιχειρήσεων θα καθορίσουν και το μέλλον τους και ένας διεθνώς  εφαρμοσμένος  «δρόμος» είναι αυτός της Επιχειρηματικής Ηθικής.

Διάρκεια 1 μήνα-8 ώρες

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

* Έκπτωση για νέους επιχειρηματίες (έως 3 έτη) : -15%

Μάνια Λάμπρου, «Πράσινη Επιχειρηματικότητα ΙΙ,Γεωθερμία & Τρόποι Χρήσης της -Λύσεις & Παραδείγματα»

Περιγραφή : Εκτός από μόδα έγινε και έντονη η ανάγκη αναζήτησης νέων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών. Αν και η σκέψη μας μπορεί, κατά μία θεωρία, να παράξει ύλη, η ενέργεια ήταν είναι και θα είναι on the spot. Η γεωθερμία είναι, θεωρητικά, μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας και μηδενικής επιβάρυνσης για το περιβάλλον, από πλευράς εκμετάλλευσης. Στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν κοιτάσματα σε συγκεκριμένα σημεία και συνεπώς εκμεταλλεύσιμα με συγκεκριμένο τρόπο. Η βασική αρχή, για την ώρα, είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά, με τις άλλες μορφές ενέργειας ενώ η σπουδαιότητά της αναδεικνύεται σε χώρους όπως οι απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές και τα νησιά. Η ενεργειακή κάλυψη τουριστικών εγκαταστάσεων με γεωθερμία καθώς και παραδείγματα από όλο τον κόσμο αποτελούν βασικό μέρος του παρόντος σεμιναρίου.

Διάρκεια 8 Ώρες/1 μήνα

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για φοιτητές: -10%

* Έκπτωση για νέους επιχειρηματίες (έως 3 έτη) : -15%

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

***Η Galerie Δημιουργών με γνώμονα την κριτική σκέψη, την τέχνη και την γνώση, δημιούργησε και μόνιμα προγράμματα για παιδιά που θα καλύπτουν τις παρακάτω θεματικές και είναι κοντά στους μικρούς μας φίλους κάθε Σ/Κ  και για όλο τον χρόνο…..

Ειρήνη Περσίδου/ «Η Ιστορία της Τέχνης μέσα από τα μάτια του παιδιού».

Σαββατοκύριακα γεμάτα τέχνη!
Μια σειρά σεμιναρίων Ιστορίας της Τέχνης ειδικά διαμορφωμένα για παιδιά, ξεκινούν κάθε Σάββατο και Κυριακή στην Galerie Δημιουργών.

Μέσα σε ένα τρίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα παιδιά μαθαίνουν, ερευνούν, πειραματίζονται, δημιουργούν αλλά και διασκεδάζουν.

Στόχος των σεμιναρίων είναι η συνδυαστική μάθηση μέσω της βιωματικής προσέγγισης της τέχνης, με τη βοήθεια της εικόνας, του κειμένου, της μουσικής, της δημιουργίας. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παγκόσμια τέχνη και τους πολιτισμούς της, μαθαίνουν τα κινήματα, τους καλλιτέχνες, τις τεχνοτροπίες, επισκέπτονται ατελιέ καλλιτεχνών και εκθεσιακούς χώρους, βάζοντας πολλές φορές τον εαυτό τους στην θέση του δημιουργού.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο θα παρουσιάζονται τα γενικά χαρακτηριστικά των πολιτισμών, των καλλιτεχνικών κινημάτων, των τεχνοτροπιών, με πληθώρα οπτικοακουστικών μέσων, ενώ την Κυριακή τα σεμινάρια στοχεύουν στην πιο αναλυτική προσέγγιση αυτών, όπως στα διαφορετικά μέσα έκφρασης, την δυναμική των υλικών, της συναισθηματικής επιρροής των χρωμάτων και σχημάτων, της θεματολογίας, του συμβολισμού, της δουλειάς ενός καλλιτέχνη, ενός σημαντικού έργου τέχνης, σταθμοί στην Ιστορία της Τέχνης.

Τομείς, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική αλλά και το κόσμημα, γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι των σεμιναρίων, που όμως με την βοήθεια των παραμυθιών, του παιχνιδιού, της κατασκευής, της συζήτησης, ο μυστηριώδης αυτός κόσμος της τέχνης παίρνει άλλη διάσταση και ερμηνεία μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Διάρκεια : Όλο το χρόνο-μέχρι και Ιούλιο

Δυνατότητα επιλογής μιας μέρας (Σάββατο ή Κυριακή)

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για 2 παιδιά : -25%

* Έκπτωση για πολύτεκνους: -15%

Ελένη Χελιώτη «Ουίλλιαμ Μπλαίηκ* ,Τα τραγούδια της αθωότητας – Τα τραγούδια της πείρας»

Περιγραφή : Το σεμινάριο αυτό, ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών, θα παρουσιάσει τη συλλογή ποιημάτων του Ουίλλιαμ Μπλαίηκ με έναν ιδιαίτερα διαδραστικό τρόπο, κοιτώντας και αναλύοντας παράλληλα το κείμενο και την εικόνα. Τα ζώα, οι άγγελοι, αλλά και τα παιδιά που περιπλανιούνται στα ποιήματα και τους πίνακες του Μπλαίηκ προσφέρουν μία μοναδική, παιχνιδιάρικη, μα πάντοτε ρεαλιστική απεικόνιση της παιδικής αθωότητας, φαντασίας και ξεγνοιασιάς. Η φύση, η νύχτα και η μέρα, το φεγγάρι και ο ήλιος, λειτουργούν ως συνοδοί και προστάτες σε ένα ταξίδι εμπειριών που κάθε παιδί ζει και ονειρεύεται. Με τη συμμετοχή και συμβολή των παιδιών σε κάθε στάδιο (την παρουσίαση και περιγραφή των εικόνων, το διάβασμα των ποιημάτων, καθώς και τη δημιουργική εξερεύνησή τους), το σεμινάριο αυτό σκοπό έχει να συμβάλλει σε έναν νέο τρόπο λογοτεχνικής σκέψης, να κεντρίσει το ενδιαφέρον, αλλά και να αφυπνίσει τη μοναδική δημιουργικότητα του κάθε παιδιού.

*Ο Ουίλλιαμ Μπλαίηκ ήταν από τους σημαντικότερους Άγγλους ποιητές  και παράλληλα ζωγράφος, χαράκτης, εικονογράφος, ενώ χαρακτηρίζεται πολύ συχνά ως ο «Προφήτης» της Αγγλικής λογοτεχνίας.

Διάρκεια : 8 Ώρες/ 1 μήνα

Για παιδιά 7-10 ετών

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για 2 παιδιά : -25%

* Έκπτωση για πολύτεκνους: -15%

Βομβογιάννη Χρυσή,/ «Ένα φανταστικό μουσείο μουσικών οργάνων»

Περιγραφή : Ηλικίες 7-11

Διάρκεια 3 δίωρα

Αριθμός παιδιών 12 (3 ομάδες των 4)

1ο δίωρο

Εισαγωγή στα μουσικά όργανα, κατασκευή μουσικών οργάνων, μουσικά παιχνίδια, δημιουργία αφίσας για το μουσείο (ομαδική εργασία).

2ο δίωρο

Προετοιμασία μουσείου μουσικών οργάνων Ι

Συζήτηση-ενημέρωση για τα μουσεία μουσικών οργάνων (προβολή διαφανειών)

Καρτέλες αρχειοθέτησης των οργάνων (όπως γίνεται σε ένα πραγματικό μουσείο)

Εκτέλεση και ηχογράφηση των οργάνων που κατασκεύασαν τα παιδιά (δημιουργία αρχείων ήχου για το μουσείο)

3o δίωρο

Προετοιμασία μουσείου μουσικών οργάνων ΙΙ/¨Το κάθε όργανο διηγείται την ιστορία του¨, Δημιουργία μιας φανταστικής ιστορίας ή μιας ζωγραφιάς με πρωταγωνιστή το δικό μου μουσικό όργανο, η οποία θα συνοδέψει την έκθεση. Στήσιμο της έκθεσης στη μουσική γωνιά.~~

~~TA ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΦΑΝΕΛΑΚΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΛΕΡΩΣΟΥΝ

~~ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΥΛΙΚΑ ΟΠΩΣ ΜΙΚΡΑ ΜΠΟΥΚΑΛΑΚΙΑ ΝΕΡΟΥ, ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟ ΧΑΡΤΟΝΙ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ  ή ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Για παιδιά 7-11 ετών

Ελάχιστος αριθμός ατόμων : 8 – 10

 

* Έκπτωση για ανέργους: -15%

* Έκπτωση για 2 παιδιά : -25%

* Έκπτωση για πολύτεκνους: -15%

ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΕΝΑΡΞΕΙΣ!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΗΣ  GALERIE ΗΜΙΟΥΡΓΩΝ 210 6251732 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙΟΥΛΜΠΑΞΙΩΤΗ:6972 389845

7 years, 9 months ago Comments Off on ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ