Menu
Ατομική έκθεση της Μαρίας Σφηνιά «Παραμορφώσεις»

Ατομική έκθεση της Μαρίας Σφηνιά «Παραμορφώσεις»

Μαρία Σφηνιά
«Παραμορφώσεις»

4 Μαΐου – 11 Μαΐου 2018

Η Galerie Δημιουργών και με επιμελητή τον Γεώργιο Σάρδη φιλοξενεί για πρώτη φορά τη Μαρία Σφηνιά και την πέμπτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Παραμορφώσεις».
Η έκθεση εγκαινιάζεται, παρουσία της ζωγράφου, την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 στις 8:00 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018.

Χρησιμοποιώντας προσεκτικά το λάδι, η ζωγράφος παρουσιάζει συνολικά 28 έργα μικρών και μεσαίων διαστάσεων, αποτέλεσμα των τελευταίων πέντε ετών.
Στις τρεις ενότητες της έκθεσης, με τίτλους
«Παραμορφώσεις»,
«Κούκλες»,
«Γενέθλιος Τόπος»,
διαπραγματεύεται τις έννοιες του ορίου, της φυγής, της αλλαγής και της νοσταλγίας.

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Κατερίνα Αναστασίου: «Στην πρώτη ενότητα, η καλλιτέχνης, συνήθως μέσα από μια αναπάντεχη και τολμηρή οπτική γωνία, αναπαριστά σκηνές από την καθημερινή περιδιάβαση στο σύγχρονο αστικό χώρο.
Το εικαστικό της βλέμμα επεμβαίνει ακόμη πιο δραστικά στην ήδη παραμορφωμένη επιφάνεια του καθρέφτη, μέσω της οποίας τα αντικείμενα και οι μορφές διπλασιάζονται, επιμηκύνονται, συρρικνώνονται, υπονοούνται, θαμπώνουν, πάλλονται, λυγίζουν ή γέρνουν, ενώ η τάση φυγής έξω από το πλαίσιο συντελεί στη νοητή σχηματοποίηση του περιβάλλοντα χώρου και την αίσθηση συνέχειάς του.
Οι πινελιές της, άλλοτε συμπαγείς άλλοτε πιο ρευστές, συμβάλλουν στη χρωματική ΄΄ώσμωση“ και την ενότητα της σύνθεσης, και η εύπλαστη φόρμα οπτικοποιεί τη διάθεση της ίδιας, που άλλοτε φαίνεται να παρατηρεί από μια κρυφή ή ακόμη και αιωρούμενη (προνομιακή) θέση κι άλλοτε να ‘αντιμετωπίζει’ κατά μέτωπο το θεατή.
Οι κούκλες της δεύτερης ενότητας, εμπνευσμένες από τις αντίστοιχες κατασκευές που είχε φιλοτεχνήσει η καλλιτέχνης κατά το παρελθόν, διακρίνονται επίσης από μια συγκρατημένη επιθυμία απόδρασης:
Με το αφηγηματικό στοιχείο να υπονοεί κάθε φορά μια μοναδική (παραμυθένια) ιστορία, τα ‘Ανθρωπάκια’ της Σφηνιαδάκη –χωρίς προσπάθεια εκλέπτυνσης αλλά πιστής απόδοσης της παραμόρφωσής τους– άλλοτε αιωρούνται στη σκηνή του κουκλοθεάτρου όπου ανήκουν, άλλοτε ‘σπάνε’ το ζωγραφικό πλαίσιο ή βαδίζουν προς τον πραγματικό χώρο, άλλοτε πάλι στέκονται βουβά κι ΄΄εγκλωβισμένα“, υπάκουα, σκεπτικά αλλά και παιχνιδιάρικα υπεροπτικά. Κι ενώ σε ορισμένες συνθέσεις τα ‘κενά’ και τα πλαίσια εντείνουν το αίσθημα μιας διακριτικής μοναξιάς, σε άλλες η πολύχρωμη και ζωηρή παλέτα μεταφέρει το θεατή σε μια εκτός πραγματικότητας δράση μέσα στην οποία ανακαλύπτει το καταφύγιο των παιδικών του χρόνων.
Για τη Μαρία Σφηνιαδάκη, ο γενέθλιος τόπος της, τα Σφακιά της Κρήτης, αποτελεί το σημείο αναφοράς της τρίτης ενότητας της έκθεσης. Με υλικό και πάλι το λάδι, αλλά ΄΄κουβαλώντας“ αυτή τη φορά τις προσωπικές, έντονα φορτισμένες αναμνήσεις μέσα από ένα ελαφρώς παραμορφωτικό πρίσμα, επιτυγχάνει μια δεξιοτεχνική σύνδεση μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος. Μεγαλωμένη στην κρητική ύπαιθρο, ανα-βιώνει και ανα-γεννά οικείους τόπους, χώρους, μορφές και ‘μυρωδιές’, από τις οποίες σήμερα βρίσκεται τόσο μακριά (γεωγραφικά και χρονικά) όσο και κοντά (ψυχικά και πνευματικά). Η έμπνευση των συνθέσεων εντοπίζεται στην επιθυμία για αποτύπωση της σημαντικής ‘ασήμαντης’ στιγμής του παρελθόντος και στην ανάδυση του δυνατού συναισθήματος. Ταυτόχρονα, αναζητείται στο σήμερα η βιωμένη εμπειρία του θεατή και η απαρχή ενός διαλόγου για τη φθορά ή την εγκατάλειψη αλλά και για τη χαρά της αναμονής ή την ελευθερία της κίνησης.»

Σας περιμένουμε Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 στις 20:00

Galerie Δημιουργών.
Eπιμελητής : Γεώργιος Σάρδης.
Διεύθυνση: Ελαιών 1α Νέα Κηφισιά (είσοδος από Χελιδονούς 28)
έναντι Shell, πλησίον ιερού Ναού Αγίας Τριάδας.
Λεωφορεία: 504, 522, 523, 543, 721
Τηλ.: 210 6251 732, 6934 143411
Email:hello@galeriedimiourgon.gr

5 years, 8 months ago Comments Off on Ατομική έκθεση της Μαρίας Σφηνιά «Παραμορφώσεις»